‘O motor bende olsa ben de virajlarda öyle giderim. Motor süper gidiyor kardeşim.’
Giden, motor ise park halindeki motor gitmek için nelere ihtiyaç duyar, bir düşünelim. Birinin kontağı açması, motoru çalıştırması ve hareket etmesi için vitese geçirip biraz gaz vermesi, debriyajı bırakması gerekir.
O biri kim? Sensin. Virajda giden, motor değil Sürücüdür.
Motosikletlerin bir takım farklılıkları olsa da bu farklılıklar sürüş akıcılığını etkileyen faktörler değildir.
Hangi motoru kullanırsa kullansın hayran hayran seyredilen sürücüler vardır. Şiir gibi kullanır, kuğu gibi süzülürler; siz nasıl tarif ederseniz edin. Bu söylemleri çoğaltmak mümkündür. Öyle akıcıdır ki sürüşleri özenmemek imkansızdır. Bir şey vardır ama öyle hemen anlaşılmaz. Nasıl gidiyor, nasıl yapıyor diye sorgulanır. Herhangi bir risk de yoktur. Motorun gidişinden vaz geçip ‘Adam çok yetenekli kardeşim, gidiyor işte’ gibi basitçe açıklanabilecek bir durum değildir. Bu, net olarak eğitimin bir sonucudur.
Kendinden daha iyi sürücüleri görmek ve onlarla sürmek, kişinin kendi sürüşündeki eksikliklerin farkına varmasını, geliştirmesi gerekenleri görmesini sağlar. Virajlar, güvenli dönüş ilkelerini biliyor ise motosiklet kullanıcısının en çok zevk aldığı, bilmiyorsa en çok tedirgin olduğu, korktuğu yerlerdir. Virajlar, ne yapması gerektiğini bilmeyen bir sürücü için gerçekten korkutucu ve tehlikeli olabilir. Düşünsenize, gidon dönmek istediğiniz yönün tersine, lastikte yanaktasınız, bütün ağırlık iç tarafta, motor yatmış siz yatmamak için direniyorsunuz, viraj sizi içe doğru çekiyor... Viraja hızlı girdiğinizi düşündüğünüzde bir şeyler ters gitmeye başlar. Kollarınız gerilir, gaz, fren, debriyaj ile ne yaptığınızın farkında değilken, stabiliteniz bozulur, kontrolün artık sizde olmadığını düşündüğünüz için bakışınız yol kenarına kayar ve bir de görsel panik başlar… Bundan sonrası için değişik senaryolar üretilebilir. Biz sadece korktuğunuzu ve başınıza bir şey gelmediğini var sayalım ve ekleyelim: Üzülmeyin, bu korkuları yaşayan yalnız siz değilsiniz. Eğitim almamış olan herkes bu tip durumlarla karşılaşmıştır. Ne yazık ki bu tip sorunları kendi kendinize çözmeniz de imkansıza yakındır.
Motosiklet Kontrol Sistemi size doğru sürüş tekniği kazandırır ve her yol koşulunda güvenli sürmenizi sağlar. Doğru sürüş tekniği ancak doğru alışkanlıklar sayesinde kazanılır. Doğru alışkanlıklar da motosiklet eğitimi sayesinde edinilir. Viraja nasıl yaklaşacaksınız, nereye bakacaksınız, dönüşü nasıl ve ne zaman başlatacaksınız, motoru nasıl yönlendireceksiniz, hızınızı nasıl ayarlayacaksınız, doğru gaz kullanımını nasıl yapacaksınız, hangi viteste olmanız gerektiğine nasıl karar vereceksiniz v.s. Motosiklet Kontrol Sistemi, tüm bu konularda size yardımcı olmak için geliştirilmiştir.
Sistem, edinilen doğru alışkanlıkların refleks haline dönüşmesini sağlar. Hangi tekniğe ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Normal şartlarda her şey yolundadır. İhtiyaç anında gelecek doğru tepki hayat kurtarır.
Virajlarda tedirgin olmadan keyifli sürmek, kuğu gibi süzülmek, sanki bir ray üzerinde gidiyormuş gibi görünmek hiç de zor değil. Bunun anahtarı Motosiklet Kontrol Sisteminde yer almaktadır. Sistemin size sunduğu Güvenli Dönüş İlkeleri, virajda sürüş güvenliğinizi artırarak, doğru viraj almanızı ve virajların sizin için keyifli olmasını sağlar.
İyi sürmek kendiniz, artçınız ve diğer yol kullanıcıları için önemlidir. Eğitimli sürücü daha güvenlidir, risklerin farkındadır, motoruna daha hakimdir, daha az yorulur ve daha iyi olmak için çabalar. Siz iyi olursanız sürüşünüz de iyi olur.
Sahip olduğunuz motosikleti sevin. Sürüş becerileriniz geliştikçe daha keyifli yolculuklar yapacaksınız. Motosiklet sürmek bir kültürdür, görgüdür. Diğer yol kullanıcılarının size hayran hayran bakmasıdır. Köy kahvesinde çay içmektir. Kaç yapıyor, kaç para sorusunu duymaktır. Selam vermektir. Siz yine de virajda selam vermeye kalkışmayın.
Comments